Arc de Barà i Pont del Diable

L’ARC DE BARÀ


L’Arc de Barà és un arc de triomf situat a uns 20km al nord de la ciutat de Tarragona, prop de Roda de Barà.
El viatger romà que circulava per qualsevol de les nombroses vies i camins que enllaçaven lesprincipals ciutats de l'Imperi Romà es trobava sovint amb arcs de triomf.
Són monuments commemoratius amb significació religiosa: després d'una campanya militar, els exèrcits havien de passar sota una porta sagrada per a deposar el seu potencial destructor. 
L'arquitectura de l'arc triomfal respon sempre a una mateixa composició: un pòrtic arquitravat superposat a una porta arquejada senzilla o tiple segons els casos.

Font: Viquipèdia
 

PONT DEL DIABLE


L'Aqüeducte de les Ferreres (també anomenat Pont del Diable) és un pont aqüeducte romà, que duia aigua del riu Francolí a l'antiga ciutat de Tàrraco. És un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l'època romana i el més important de Catalunya.

Malgrat que no es coneix la data exacta de la construcció de l'aqüeducte, sembla probable que s'hagués aixecat al segle I. dC, en l'època de l'emperador August, coincidint amb el creixement de Tàrraco per la urbanització de la part alta de la ciutat, seu del Concilium provinviae d'Hispània Citerior.
L'aqüeducte va estar en funcionament fins a l'edat mitjana. Va ser restaurat al segle X i  una altra vegada al segle XVIII. Durant el segle XIX i el segle XX es van dur a terme diversos treballs de conservació per aturar el deteriorament del monument.
Tota l'estructura del pont fou construïda en  blocs de pedra regulars tallats en forma de carreus lleugerament encoixinats i col·locats en sec, sense morter a les seves juntes. El canal que duia l'aigua, l'Specus fou construït  amb un morter impermeable a base de calç i ceràmica. La pedra per l'obra fou treta d'una pedrera situada en un turó pròxim al monument, conegut com coves de la Pedrera.

Font: Viquipèdia.